ΟΡΘΟΔΟΞΗ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑΣ

ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΤΗΣ ΡΙΛΑΣ

Αρχή Ειδήσεις Ръкоположение в Рилската света обител

Ръкоположение в Рилската света обител

Днес (8 април), Лазарова събота, ден преди влизането Си в Йерусалим, Господ укрепява вярата на апостолите в Своето Божество, възкресявайки от мъртвите Лазар, който от четири дни лежал в гроба. Това е поводът, който задвижва всички събития в дните на следващата седмица, включително Разпятието и Кръстната смърт на Господа Иисуса Христа – Синът Божий.

На този ден, в Рилската света обител, по решение на Светия Синод на БПЦ БГ-Патриаршия, бе възведен в йеромонашески чин дългогодишният брат и йеродякон на Светата обител – отец Нектарий (Николов).

Духовният път на о. Нектарий започва на 20 декември 2007 г., Игнажден, когато е постриган за монах в Рилската света обител от Негово Високопреосвещенство - приснопаметният Неврокопски митрополит Натанаил - пред прага на Светия Престол и пред мощите на светия наш отец, небесния закрилник на българския народ и на Светата обител – преподобният Йоан Рилски Чудотворец.

Светата Божествена Литургия бе предстоявана от Негово Високопреосвещенство Неврокопски митрополит Серафим в съслужение с Игумена на Светата обител – Адрианополски епископ Евлогий, архимандрит Василий – протосингел на Софийска света митрополия и духовенство от страната. В богослужението взе участие и архимандрит Антоний от манастира „Св. пророк Илия”, Ливан.

Официален гост на събитието бе Николай Шушков - заместник-министър на регионалното развитие и благоустройството.

Богослужението бе благоукрасено от двуклиросното пение на псалти, ръководени от д-р Андрей Касабов и Димитър Златинов.

В проповедта на архиереите бе изтъкната значимостта и високата отговорност на свещеническия сан, както и достойното му приемане от нововъзведения йеромонах Нектарий.

В своето слово Адрианополският епископ Евлогий, който е духовен старец на йеромонах Нектарий, сподели:

„През всички тези години, както по време на богослуженията, така и през останалото време, о. Нектарий показваше искрено смирение, послушание и силна вяра в Бога. Преодоля много изпитания през всичките тези години, но Бог, чрез застъпничеството на преподобния Йоан Рилски Чудотворец го укрепяваше и той все повече се усъвършенстваше в духовния живот и особено в богослужението.

Твърдо мога да заявя, че той е един от най-добрите дякони в Българската църква, и особено манастирски, и мнозина биха могли да се учат от неговите знания, той може да бъде образец за йеродякон.

Вярвам, че той ще продължи да ни споменава в молитвите си, и не само нас, но и много християни от цялата страна, които редовно изпращат имена на свои близки, които той усърдно поменава, а когато има някакви изпитания, ние винаги ще бъдем до него готови да го подкрепим.

Това, че някой не е приел по-рано висш чин или сан и не е достигнал по-високо стъпало в йерархията, не означава, че е по-долу в очите на Бога. Един Бог знае кой от нас присъстващите, а и извън Светата обител, как стои пред Бога. И смятам, че това е най-важното. Нека не мислим за по-високи чинове, санове, положения в обществото, на мястото, където работим, живеем и се учим. Важното е как Бог ни вижда, важното е да бъдем Негови чеда и Той, като любещ Баща, ще ни подкрепя и помага.

В тези дни на изпитания както за България, така и за целия свят, е много важно да има разбирателство, единство, мир между хората, но на първо място в нашите души и сърца.

Пожелавам на о. Нектарий дълги години служение пред Светия Престол и да помни своите наставници. Отново ще спомена дядо Натанаил, който много пъти е помагал на нас и на Светата обител със своите молитви и добри, полезни съвети. След себе си той остави множество достойни чеда.

Благодаря на всички братя, които взеха участие в Светата Божествена Литургия, на всички сестри монахини, сестри и братя, честни поклонници на Светата обител, близки на о. Нектарий. Помнете го в молитвите си, както и той- вас.

Нека си пожелаем следващите дни на Страстната седмица да бъдат изпълнени със смирение, с покаяние и с вяра в Христовото Възкресение. Честит празник и за много благословени години! Амин! ”

Новоръкоположеният йеромонах Нектарий прие благопожелания за духовни сили и благодатно служение на нивата Христова.

Фотограф: Добрин Кашавелов/Рилска света обител

Видео (Соня Анкова)