Église orthodoxe de Bulgarie

Monastère de Rila

Début Actualités Началото на Богородичния пост...

Началото на Богородичния пост...

Празникът Произхождение (изнасяне) на св. Кръст има древна история.

По време на епидемии, които обикновено се случват през горещите летни месеци, от древност в Константинопол (дн. Истанбул) се е утвърдил обичаят да се изнася Честният Кръст и със Него да се освещават улиците на града за прогонване на всяка болест. Това ставало в навечерието на 31 юли, когато Кръстът се изнасял от царската съкровищница и бил полаган върху Св. Престол на църквата "Св. София". А от този ден нататък до Празника Успение на Пресвета Богородица се извършвали литии и водоосвещения с поклонение на Кръста.

В този контекст, по традиция, всяка година в първия ден на Богородичния пост, в Рилската света обител се изнася Кръста и се извършва водосвет.

Богослужението бе предстоявано от Игумена на Манастира - Адрианополския епископ Евлогий в съслужение с Архимандрит Исаак, архиерейски наместник на Кюстендилска духовна околия, игумена на Руенския манастир „Св. Йоан Рилски Чудотворец“ – йеромонах Йоан и братя от двете обители. По обичай в края на Светата литургия бе извършен водосвет пред чудотворната икона на Пресвета Богородица "Осеновица", която бе изнесена в нартекса на храма. Този свети образ на Божията Майка се почита като изцелителка при тежки заболявания и епидемии.

В края на водосвета бе осветено копие на Чудотворната икона "Осеновица". То е изписано от школата по иконопис към храм "Покров Богородичен" гр. София. Дело е на 33-ма човека с различни професии - лекари, архитекти, учители, програмисти, полицаи, юристи и други. Красивата дърворезбена рамка пък е специално изработена от курсист на школата по дърворезба.

Идеята за изписването на иконата възниква по време на поклонническо пътуване до Рилския манастир за празника Успение Богородично:

"Миналата календарна година (2021) посетихме манастира на 1 август. Бяхме на Литургията и водосвета за празника на Богородица „Осеновица”, за да се помолим за успех и Божия закрила, и помощ от Божията майка и свети Иоан Рилски за нашето начинание. След започване на учебната година в школата по иконопис всеки курсист си избра светец за изписване. Запознахме се с житията на всички светци от иконата и започнахме с молитва и вяра това благословено дело."

Иконата ще бъде дарена на храма "Св. Стефан" в гр. София.

Също така на този ден Църквата си спомня за седемте св. мчци братя Макавеи и тяхната майка с учителя им Елеазар, които са били убити от езичниците. Това се случва през втори век преди Христа, но паметта на дохристиянските мъченици, които избират смъртта, пред отричането от Бога, се пази от вярващите и до днес.