Église orthodoxe de Bulgarie

Monastère de Rila

Début Actualités Стотици изпълниха Рилската Света обител за празника Отчовден

Стотици изпълниха Рилската Света обител за празника Отчовден

По традиция на 18 октомври, за празника на преп. Йоан Рилски Чудотворец, в най-големия български ставропигиален манастир беше отслужено всенощно бдение, предстоявано от Неврокопски митрополит Серафим и продължило до ранните часове на следващия ден. На сутринта бяха отслужени Часове и Божествената св. Литургия. По време на тайнството Евхаристия в сан "епископ" беше въведен и ректорът на Софийската духовна семинария "Св. Йоан Рилски" - епископ Пахомий, с титлата "Браницки", който тържествено пред архиереите на Българската църква и събралото се мновество народ в храма изповяда Символа на вярата, даде своите епископски обети за пазенето на каноните и Преданието на Църквата, както и спазването на правилата всички Вселенски и Поместни събори, а също и да пребивава в послушание към Българския патриарх и Св. Синод на БПЦ, да спазва Устава на родната ни Църква. В по-новата история на обителта епископско ръкоположение се състои за трети път - през 1969 г. е ръкоположен за Драговитийски епископ архим. Йоан, който по онова време е игумен на манастира, а на 19 октомври 1998 г. е хиротонисан за Макариополски епископ архим. Гавриил, тогава - протосингел на Софийска епархия, а сега - Ловчански митрополит.

Тайнството Евхаристия беше възглавено от Негово Високопреосвещенство Варненския и Великопреславски митрополит Йоан, в съслужение със синодалните архиереи: Западно- и Средноевропейски Антоний, Неврокопски Серафим, Врачански Григорий, Видински Даниил, Доростолски Яков и Техни Преосвещенства Мелнишки Герасим, гл. секретар на Св. Синод, Адрианополски Евлогий, игумен на Рилския манастир, Агатополски Йеротей, викарий на Сливенския митрополит, архим. Васиан Змеев, предстоятел на Храм-подворие на РПЦ-МП "Св. Николай Мирликийски", ставр. ик. Нелуц Опря – представител на Румънския Патриарх и предстоятел на румънския храм "Св. Троица", братството на манастира, свещеници и дякони от различни епархии на страната. След ръкоположението Негово Преосвещенство Браницки епископ Пахомий зае първенствуващо място сред събратята си архиереи и взе участие в първата си света Литургия като епископ.

Песнопенията по време на богослуженията бяха изпълнени от два хора - "Св. Наум Охридски" с диригент д-р Андрей Касабов, както и гости - църковни певци, с ръководител протопсалт Христо Халкяс, от Солун, Гърция, дошли специално за празника.

В края на св. Литургия митрополит Йоан връчи на новия епископ жезъл и прочете приветствено слово на Светейшия Български патриарх Неофит, след което беше извършено и традиционното литийно шествие около съборния манастирски храм.