ΟΡΘΟΔΟΞΗ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑΣ

ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΤΗΣ ΡΙΛΑΣ

Αρχή Ειδήσεις 1075 г. от успението на преподобни Йоан Рилски Чудотворец

1075 г. от успението на преподобни Йоан Рилски Чудотворец

С всенощно бдение и архиерейска света литургия в Рилската света обител бяха отбелязани 1075 г. от успението на нейния основател и покровител на българите - преподобни Йоан Рилски Чудотворец. Делничният ден не попречи на стотици православни християни от различни краища на страната да се преклонят пред Рилския светец. Стаите за поклонници бяха запълнени от желаещите да пренощуват в манастира, за да се включат във всенощното бдение.

Вечерното богослужение бе предстоявано от Негово Високопреосвещенство Видинския митрополит Даниил, а светата Божествена литургия от Високопреосвещения Неврокопски митрополит Серафим в съслужение с Видински митрополит Даниил, Адрианополски епископ Евлогий - игумен на Рилската света обител, свещенослужители от рило-манастирското братство, свещеници и дякони от различни епархии. Песнопенията изпълниха антифонно псалти под ръководството на д-р Андрей Касабов и протопсалта на Пловдивската митрополия г-н Георги Радев. По време на цялото богослужение раклата с честните мощи на светеца беше открита за вярващите.

Сред официалните лица на днешния празник бяха генералният директор на БТА г-н Кирил Вълчев, както и кметът на община Кюстендил г-н Петър Паунов.

"Св. Иван Рилски е най-големият светец, покровител, застъпник пред Бога на всички нас и пример за подражание с живота и делото си. Днес се отбелязва една кръгла годишнина, която, за съжаление, минава под сянката на другите събития в държавата. А би трябвало всички с голяма усърдност, с голямо достойнство да отдадем почит към успението на този светец, защото това са 11 века, през които той неотстъпно през всички трудни за България и народа й моменти е бил винаги закрилник, опора и надежда за всички вярващи", каза в словото си към присъстващите в храма игуменът на манастира епископ Евлогий. "Молихме се всички заедно днес да има мир, да има по-малко природни бедствия, да няма болести и епидемии. Аз лично се помолих все повече българи да се заразят с вярата на Св. Иван Рилски Чудотворец, с примера на неговия благочестив живот, с неговото смирение и благост", добави още той.

В своята проповед Неврокопският митрополит Серафим каза: "На този ден, успението на Св. Иоан Рилски, както и на всички негови празници, винаги сме с поглед към неговия завет - малкото от нещата, които писмено са останали от него, но пък изключително важни и силни". Той посочи, че заветът на преп. Йоан към учениците му е българският народ да бъде в молитвите им, за да пребъдва той в истините на православната вяра и в единството на Църквата, както и в единомислие помежду си. "Благодаря на всички ви, че сте тук и че заедно прославихме нашия небесен покровител Св. Йоан Рилски Чудотворец", добави още той. Неврокопският митрополит Серафим прочете и обръщение на Българския патриарх Неофит по повод 1075-годишнината от успението на Преподобния.

През лятото успешно бе завършена реставрацията на стенописите на лявата певница. Датировката им е от 1844 г., а техен автор е братът на Захари Зограф - Димитър Зограф. Изобразени са сцени от различни Господските празници, мъченици-воини и пророци, както и дарителите на средствата за изписването на тази част от храма - Петко Дуган и Рада от с. Копривщица. Реставрацията продължи почти две години, а поклонниците вече могат да видят в детайли работата на един от корифеите на Самоковската иконописна школа.