Bulgarian Orthodox Church

RILA MONASTERY

Home News Архимандритска офикия в Рилската света обител

Архимандритска офикия в Рилската света обител

На 26 март в Четвъртата Великопостна неделя, посветена на преп. Йоан Лествичник, по решение на Св. Синод на БПЦ в архимандритско достойнство бе възведен йеромонах Макарий от рило-манастирското братство. Възкресната богослужба бе предстоявана от Негово Високопреосвещенство Неврокопски митрополит Серафим в съслужение с игумена на светата обител Адрианополски еп. Евлогий. Участие в св. Литургия взеха и игумените на Руенския и Дивотинския манастири - йеромонах Йоан и архимандрит Пахомий, рилският йеродякон Нектарий, както и свещеници и дякони, близки събратя на нововъзведения архимандрит.

За този празник в зимния манастирски параклис "Рождество Христово" бяха дошли близки приятели, свещеници, монаси и роднини на отец Макарий. Продължилото почти 5 часа неделно богослужение премина неусетно под благозвучните и прекрасно изпълнени литургични песнопения от клиросните певци - дългогодишни съратници на отличения духовник, също дошли да съучастват в този значим ден от неговия живот. На дясната певница дирижираше г-н Андрей Касабов - секретар на Софийска митрополия, а на лявата - протопсалтът на Пловдивска митрополия г-н Георги Радев.

След заамвонната молитва, доведен от двама духовници пред царските двери, на отец Макарий бе прочетена молитвата за отличието "архимандрит" и под възгласа "Достоин" получи от митр. Серафим набедреник, а от еп. Евлогий - нагръден кръст.

В края на св. Литургия Неврокопският владика произнесе слово за четвъртата неделя от Великия пост, след което се обърна с пастирски думи и към отец Макарий: "Споделям радостта си, че родната ни Българска православна църква и въобще цялото ни Православие, се украси в днешния ден с още един служител на Светия олтар, с още един духовник, отличен в архимандритско достойнство - отец архимандрит Макарий, брат на Рилската света обител. В началото на тази година в Светия синод бе получено писмо от Негово Преосвещенство Адрианополски епископ Евлогий - игумен на Рилската света обител, с което той предлага на вниманието на Св. Синод во главе с българския патриарх Неофит личността на йеромонах Макарий, с предложение да бъде отличен с архимандритско звание... Св. Синод единодушно прие да бъде дадено отличие на отец йеромонах Макарий, и благослови да бъде отслужена св. Литургия в подходящ ден, а чрез моето недостойнство да се предаде това отличие на отец Макарий. Наистина, това е един духовен празник. Вярвам, че всички споделяме тези чувства и тази духовна радост изпълва сърцата на всички присъстващи... И накрая, като изпълнявам синовно задължение към Негово Светейшество Българския патриарх Неофит, позволете ми да предам неговите поздрави, благопожелания и архипастирско благословение във връзка с настоящото събитие на всички, които сме събрани заедно да съпреживеем това духовно тържество".

На свой ред игуменът на обителта еп. Евлогий благодари на Високопреосвещения гост за оказаната чест и сподели: "Много пъти досега различни хора и при различни случаи са ме питали: кога ще удостоите отец Макарий с архимандритско звание? Или: Защо не го правите архимандрит? Аз винаги съм отговарял, че Бог ще доведе нещата до този момент по естествен начин. Един духовник по-напред трябва да се докаже верен в поверената нему отговорност, като неговото отличаване е само едно признание за това. Свидетели сме на това как често се прибързва с някоя църковна награда, след което човекът, който я е получил, не е в състояние да отговори на последващите от нея очаквания на хората. Аз мога да заявя, че днешното отличие е едно естествено развитие на вече десет годишното съвестно отношение на архимандрит Макарий към братството и ежедневието в Рилската света обител. Пожелавам на новия архимандрит с още по-голяма ревност да върви по монашеския път, като бъде винаги пример за всички около него".

Архимандрит Макарий е роден на 30.08.1981 г. в гр. София. През 1999 г. завършва с отличен успех Пловдивската духовна семинария при ректорството на Адрианополски епископ Евлогий. По решение на Св. Синод на БПЦ продължава обучението си в Богословския факултет на Букурещкия университет, откъдето през 2004 г. придобива бакалавърска степен. През 2006 г. е приет в магистърската програма на Богословския факултет на Солунския Аристотелев университет. През 2010 г. защитава успешно магистърска дисертация в катедрата по История на съвременните балкански православни църкви под ръководството на декана проф. Михаил Тритос.

От м. март на 2007 г. е зачислен като послушник към братството на Рилската св. обител. На 20 декември същата година в съборния храм на Рилския манастир е постриган в монашески чин от приснопаметния Неврокопски митрополит Натанаил. Под мантия е воден от своя духовен старец и игумен на обителта - Адрианополски еп. Евлогий. На 23.03.2008 г., във Втората неделя от Великия пост, е ръкоположен за йеродякон от еп. Евлогий. От същия, на 16.04.2011 г. - Лазарова събота, приема и свещенически сан.