Bulgarian Orthodox Church

RILA MONASTERY

Home News На многая лета, Преосвещени Владико!

На многая лета, Преосвещени Владико!

На 13 февруари, когато Православната ни църква чества паметта на св. Евлогий Александрийски, Преосвещеният игумен на Рилската света обител епископ Евлогий отпразнува в голяма духовна радост деня на своя небесен покровител. В навечерието на празника, в зимния параклис на манастира, посветен на Христовото Рождество, бе отслужена Велика Вечерня, а на сутринта Божествена света Литургия, предстоявана от Негово Пресвещенство, в съслужение с йеромонах Йоан - игумен на Скринската света обител, йеромонах Лука, протойерей Йоан Куков от гр. София и манастирските братя йеромонах Макарий и йеродякон Нектарий. Молитвено участие в богослужбата взе Негово Високопреосвещенство Неврокопски митрополит Серафим, а също близки и съратници на игумена на Рилския манастир.

С благодарност към Всеподателя Бога за неизброимите Негови щедрости започна словото си епископ Евлогий. Той сърдечно благодари на всички в храма, дошли да засвидетелстват братски чувства на почитание и обич към него в Христа.

Св. Евлогий бил родом от Сирия. Най-напред служил като презвитер в Антиохия. Живял по времето на византийските императори Тиберий (578-582 г.), Мавриций (582-602 г.) и Фока (602-610 г.). Управлявал Александрийската катедра преди св. Йоан Милостиви, в периода 579-607 г. По време на IV Вселенски събор се отличил като изявен защитник на православното учение за двете природи на нашия Господ Иисус Христос. По време на своето светителстване извършил много чудеса. Предал душата си Богу в 607 г.

Братството на Рилската света обител молитствува от Бога здраве, мир, дълготърпение и мъдрост за своя духовен наставник и му пожелава все така всеотдайно да подражава на образа на добрия пастир, който полага душата си за овците (Йоан 10:11).