Bulgarian Orthodox Church

RILA MONASTERY

Home News Отбелязваме Връщане на мощите на преп. Йоан в Рилския манастир

Отбелязваме Връщане на мощите на преп. Йоан в Рилския манастир

На 1-ви юли тази година се изпълват 551 г. от възвръщането на мощите на преп. Йоан Рилски Чудотворец от Търновград в Рилския манастир. За населниците на обителта на Преподобния това събитие е от изключително значение и винаги се отбелязва тържествено.

По традиция, в навечерието на празника в Рилската света обител бе отслужено всенощно бдение, като на трона предстояваше Неврокопският митрополит Серафим. Въпреки неблагоприятните условия, причинени от корона вируса, молитвено участие в богослужението взеха много свещеници, монаси, монахини и миряни от различни краища на България, призовани от любовта си към преп. Йоан, чието нетленно тяло се покои в съборния храм на Рилския манастир.

На клиросите антифонно пяха хорът „Св. Наум охридски“ под ръководството на г-н Андрей Касабов и малка група от патриаршеския църковен хор „Тронос“ при Румънската Патриаршия, ръководена от свещ. Кристиян Тодиряну.

На следващия ден от 09:00 ч. сутринта Високопреосвещеният митрополит Серафим отслужи и светата Литургия, в която участие взеха игуменът на манастира Адрианополски епископ Евлогий, игуменът на Хаджидимовския манастир „Св. Георги“ архимандрит Теофил, братя на светата обител, всеблагоговейни и благоговейни отци. В края на службата патриаршески благослов от името на Негово Светейшество патриарх Неофит към всички в храма преподаде митрополит Серафим. Заедно с Преосвещения епископ Евлогий окуражиха църковното изпълнение с архипастирски слова за времето на изпитания и болест, което тегне над целия свят, и сърдечно благодариха на всички, участвали в тържеството в чест на Преподобния.