Bulgarian Orthodox Church

RILA MONASTERY

Home News Тържествено честване паметта на преподобни Йоан Рилски

Тържествено честване паметта на преподобни Йоан Рилски

Отверзшу Тебе руку, всяческая исполнятся благости! Всеблагият Христос насити с благост Рилската пустиня преди повече от десет века, като посели в нея богоносния Йоан. Получил даровете на Духа, той щедро ги раздавал приживе, а подир кончината си останал учител и закрилник на всички българи. Любовта към божия угодник събра в Рилската света обител голямо множество поклонници за отбелязването на най-големия от трите годишни празника, посветени на преп. Йоан Рилски Чудотворец.

В навечерието на празника от 20:00 ч. в централния манастирски храм бе дадено начало на традиционното всенощно бдение, предстоявано от Негово Високопреосвещенство Ловчански митрополит Гавриил. Клиросите украсиха с песнопенията си хоровете "Св. Наум Охридски" под ръководството на г-н Андрей Касабов и "Домѐстики" на протопсалта Григорий Папаеммануил, които идват на този ден от гр. Драма в Гърция за пета поредна година. На вечернята се извърши лития с петохлебие, а на утренята, по време на четенето на каноните, игуменът на обителта Адрианополски еп. Евлогий помаза за здраве и спасение богомолците с елей от кандилото на преп. Йоан.

В 09:00 ч. архиереите бяха посрещнати в храма. Св. Литургия отново бе предстоявана от Ловчанския митрополит Гавриил в съслужение с Полтавски и Миргородски митрополит Филип (Московска Патриаршия), Адрианополски еп. Евлогий и Главиницки еп. Йоан. В богослужбата участие взеха също и архим. Теоктист - предстоятел на подворието ни в Москва, архим. Герасим - председател на храм "Св. Хризостом" в гр. Драма, архим. Никанор - игумен на Църнигорския манастир, братя на светата обител, икономи, протойереи, йереи и дякони от страната и чужбина. Храмът беше изпълнен с поклонници, голяма част от които приеха св. Тайни. В края на богослужението слово за празника произнесе Ловчанският митрополит Гавриил. С благодарствени думи към него се обърна игуменът на обителта, който поздрави митрополит Гавриил и с юбилейните 20 години от епископската му хиротония, извършена в същия този храм. Последва традиционното литийно шествие в спомен на пренасяне мощите на Преподобния от светата обител в Сердика преди 1000 години.