Bulgarian Orthodox Church

RILA MONASTERY

Home News Църковната делегация на Гръцката Православна Църква, донесла мощите на св. Климент Охридски в България, посети Рилския манастир

Църковната делегация на Гръцката Православна Църква, донесла мощите на св. Климент Охридски в България, посети Рилския манастир

На 26 ноември делегация на Гръцката Православна Църква начело с митрополита на гр. Верия Пантелеймон посети Рилската света обител. Гостите от Еладската Църква са в България от няколко дни по случай честванията за 1100 годишнината от успението на св. Климент Охридски. По молба на Св. Синод на БПЦ със себе си носят мощехранителница с честната глава на св. Климент за поклонение и духовна утеха на вярващите християни.

Първойерархът на гр. Верия бе съпътстван от архимандрит Порфирий, игумен на манастира "Св. Йоан Предтеча", в който се съхранява главата на св. Климент, от братя на светата обител, както и от клирици на епархията. От българска страна ги придружаваха Неврокопски м-т Серафим, Браницки еп. Григорий, викарий на Софийския митрополит и главния секретар на Св. Синод на БПЦ архим. Герасим. Гостите бяха посрещнати при портите на манастира от игумена Негово Преосвещенство Адрианополски еп. Евлогий и братята, след което се отправиха към съборния храм за поклонение пред светите мощи на преп. Йоан Рилски Чудотворец. Негово Високопреосвещенство м-т Пантелеймон оглави отслужения в храма молебен. В своето слово високият гост изказа благодарност за възможността да посети историческата Рилска света обител и да измоли небесната закрила и благословение на нейния основател - св. Йоан Рилски. Той говори за значението и на двамата съвременници колоси на православието - преп. Йоан Рилски и св. Климент Охридски, за утвърждаване на вярата и възрастването на живота в Христа по българските земи. От името на риломанастирското братство и от свое име игуменът еп. Евлогий приветства архиерея и неговите спътници с "Добре дошли" и изрази радостта си от посещението им в светата обител. Той отправи братска покана към Високопреосвещения м-т Пантелеймон да посети отново Рилския манастир в някой от празничните дни, посветени на паметта на Рилския Чудотворец, за да отслужи света Литургия и да преподаде архиерейския си благослов над многобройните боголюбивите християни, които на тези дни се събират в обителта от близо и далеч.

Епископ Евлогий запозна гостите с историята на манастира и на храма, както и с музейните експозиции, които включват църковно-исторически музей, иконна галерия, стопански музей, различни етнографски експозиции и гостни стаи. Последва прием в игуменарната, където домакини и гости размениха възпоменателни дарове от взаимната си среща.

В късния следобед църковната делегация се отправи към София, а оттам към гр. Пловдив, където по програма следва да продължат празненствата в чест на св. Климент Охридски.