Bulgarian Orthodox Church

RILA MONASTERY

Home News Успение на Ктитора на Рилската света обител

Успение на Ктитора на Рилската света обител

С тържествено богослужение братството на Рилската света обител отбеляза 1072 г. от успението на своя пръв игумен и покровител - преп. Йоан Рилски Чудотворец. В навечерието на празника, на 17 август, от 20:00 ч. започна традиционното всенощно бдение, предстоявано от игумена на манастира, Адрианополски еп. Евлогий. Любовта към Преподобния насочи стъпките на стотици поклонници в светата обител, които взеха молитвено участие в продължилото до малките часове на нощта богослужение. На десния клир пяха псалтите от софийския хор "Св. Наум Охридски" с ръководител г-н Андрей Касабов, а на левия бе сборна група от клирици и църковни певци от различни храмове в страната. По време на Утренята всички присъстващите бяха помазани за здраве с елей от кандилото на св. Йоан.

Начало на Божествената св. Литургия бе дадено в 09:00 ч. Заедно с Преосвещения игумен съслужиха архим. Варлаам и йеродякон Нектарий от рило-манастирското братство, ставрофорен иконом Симеон Илиев - председател на църковната ни община в Лондон, свещенослужители от Софийска, Варненска и Неврокопска епархии. По време на причастяването на свещенослужителите псалтите изпяха сладкогласния ирмос "Покаяния учителя", творение на Атанасий Свещеномонах в чест на преп. Йоан Рилски, което е един от образците на църковно-музикалното ни творчество през XIX в. Числото на причастниците бе значително. Много родители със своите деца пристъпиха към светата чаша.

Сред гостите за празника в Рилския манастир бе и Министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков. Освен празникът Успение на преп. Йоан повод за посещението му бе и инспектирането на място на срутището, което е на 2 км. под обителта и от месеци затруднява достъпът до манастира. Министър Нанков пое ангажимент веднага след празниците в Рилския манастир да стартират най-неотложните дейности по обрушването на ската и поставянето на мрежи.