Болгарская православная церковь

РИЛЬСКАЯ СВЯТАЯ ОБИТЕЛЬ

Главная Новости Хиляди вярващи събра октомврийския празник на Преподобния

Хиляди вярващи събра октомврийския празник на Преподобния

На 19 октомври 2019 г. с всенощно бдение и архиерейска света литургия Рилската света обител отбеляза паметта на своя основател и небесен покровител, преп. Йоан Рилски Чудотворец. Това е и най-почитаният от трите празника в чест на основателя на Рилския манастир.

Начало на бдението, оглавено от игумена Адрианополски еп. Евлогий, беше дадено в 20 часа. То включваше чина на великата вечерна с лития и петохлебие, както и утринна, продължили до 2.30 часа на следващия ден. По традиция по време на пеенето на канона на Преподобния еп. Евлогий помаза всеки от присъстващите в храма с елей от кандилото на св. Йоан за душевно и телесно здраве.

Божествената света литургия започна в 9:30 ч. и беше оглавена от Преосвещения игумен на обителта еп. Евлогий, а в съслужение с него бяха монаси от рило-манастирското братство и свещенослужители от различни епархии в страната. Съборният храм беше изпълнен до краен предел от благочестивите поклонници, мнозина от които приеха и свето причастие.

В своето празнично слово епископът припомни събитията около прославата и почитта към преп. Йоан, разпространили се бързо с пренасянето на неговите мощи от Рилския манастир в гр. София, от София в гр. Естергом (някогашната столица на Унгария), отново в София, а след провъзгласяването на Второто българско царство – и в Търновград, откъдето през 1469 г., т. е. преди точно 550 години, пак се завръщат в светата обител. Призивът на архиерея към богомолния народ беше да не се изоставя проправения от св. Йоан път към неговата обител, а всички да се уповават на молитвеното му застъпничество, станало извор на неизброими чудеса през вековете. Подир отпуста на светата литургия беше извършено и молитвено шествие около храма.

Празничното богослужение беше изпълнено антифонно и украсено от ръководения от д-р Андрей Касабов хор „Св. Наум Охридски“, подкрепен от църковни певци от София и други епархии. Те пееха на дясната певница. На лявата пък за пръв път се изяви гостуващият сборен състав от псалти от съседна Гърция под ръководството на изтъкнатия солунски протопсалт Хрѝстос Халкя́с.

Г-н Халкя́с е възпитаник на Атонската семинария „Атониада“, където по-късно преподава църковно пеене. През годините на престоя си на Света гора той черпи вдъхновение и опит от големи теоретици и псалти като Мелетий Сикеот, дякон Дионисий Фирфирис, дякон Йоасаф, отец Пантелеймон Карцонас, отец Йеротей Филотеит и др., което го нарежда сред малкото продължители и майстори на традиционното църковно пеене, което може да бъде преживяно вярно единствено по време на богослужение. От 2007 г. насам пее в храм „Св. Богородица“ („Панагия Дексия́“), известен с богородичната чудотворна икона, която се съхранява в него. Преподавател е по църковно пеене в църковното училище при митрополията на Неапол и Ставрупол (квартали на Солун).

За първи път в чест на преп. Йоан бял свят видя и неговият тропар „Покаяния основание“ в превод на старогръцки език. Преводът е дело на проф. Иван Желев, а редакцията в ритмика е на Едеския митр. Йоил, който през последните години се е посветил и на църковната химнография, като един от най-значимите му трудове е богослужебно последование в чест на св. Паисий Светогорец. Под невми текстът беше поставен от протопсалт Хрѝстос Халкя́с и беше включен по прекрасен начин в прославата на Преподобния, по молитвите на когото, Господи Иисусе Христе, помилвай ни и ни спаси! Амин!