Болгарская православная церковь

РИЛЬСКАЯ СВЯТАЯ ОБИТЕЛЬ

Главная Новости Всенощно бдение и архиерейска св. Литургия в Рилския манастир по повод празника Възвръщане честните мощи на преп. Йоан Рилски

Всенощно бдение и архиерейска св. Литургия в Рилския манастир по повод празника Възвръщане честните мощи на преп. Йоан Рилски

И тази година празникът на възвръщането на светите и чудотворни мощи на преп. Йоан Рилски в Рилската св. обител бе тържествено отбелязан в най-големия манастир у нас.

На 30 юни Високопреосвещеният Неврокопски митрополит Серафим възглави празничното всенощно бдение, в което молитвено се включиха стотици православни християни. Митрополит Серафим съслужи с манастирското братство, както и със свещеници от страната и дякони от Неврокопска епархия.

Песнопенията бяха изпълнени от два хора. На десния клир бе хор „Св. Наум Охридски” с диригент д-р Андрей Касабов, а на левия клир бе църковен хор от Букурещ, воден от свещ. Кристиян Тодиряну. Псалтите от съседна Румъния са чести гости на празниците на Рилската св. обител, като вече 13 години редовно украсяват с песнопенията си всенощните бдения и празнични литургии в манастира.

Бдението продължи до ранните часове на 1 юли, като през цялото време мощите на св. Йоан Рилски бяха достъпни за поклонение и всеки можеше да се помоли за помощ и закрила от покровителя на българия народ.

На 1 юли тържествената архиерейска св. Литургия започна в 9:30 часа, предстоявана от Неврокопския митрополит Серафим, който бе в съслужение с Адрианополския епископ Евлогий, игумен на обителта и духовници.

В своето слово митрополит Серафим предаде архипастирския благослов на Светейшия Български патриарх Неофит, който поздравява игумена и братството на обителта с големия манастирски празник.

„Празникът, който отбелязваме е едно знаменателно събитие, което винаги трябва да ни кара да си задаваме много въпроси. Кога е станало връщането на светите мощи? Можело ли е, след повече от един век под робство, мощите на преп. Йоан Рилски да не бъдат открити? Можело ли е да не се върнат тук? Можело ли е Рилската св. обител да ги няма за своя най-голяма похвала? Ще кажем, че ако Бог бе допуснал, би могло и това да бъде. Но слава Богу, Той друго е промислил, а именно да бъдат мощите пренесени и то подобаващо, така че да бъде въздигнат духът на народа и възвърната вярата, и надеждата. Винаги, когато празнуваме този празник, благодарим на Бога за тази велика милост, както и на преподобния наш отец Йоан за неговото постоянно застъпничество, бащински и отечески грижи, за всички негови чеда в българския народ, както и за всички православни християни, които го почитат по света. Благодарим за това, че имаме тази светиня и тя продължава да ни укрепява духовно и да връща надеждата ни”, каза в словото си митрополит Серафим.

Той допълни, че колкото и трудности да изпитваме и изпитания да преживяваме, трябва винаги в молитва да се притичваме към покровителя на българския народ св. Йоан Рилски.

„Нашият народ трябва да живее като православен народ и нашата държава има смисъл да съществува като такава единствено ако тя бъде носител на мисията на Църквата и бъде място, където да се благовести Христовото евангелие”, каза още в словото си митрополит Серафим.

Той благодари на гостите хористи от съседна Румъния за прекрасните песнопения, които изпълниха през време на всенощното бдение и на св. Литургия, както и на игумена и братството на манастира да трудовете и гостоприемството им.

От своя страна епископ Евлогий благодари на митрополит Серафим за тържественото богослужение, както и на поклонниците на обителта. Той отправи покана и за предстоящия празник на св. Йоан Рилски през август месец т.г., когато ще бъдат отбелязани 1075 години от Успението на св. Йоан Рилски Чудотворец.