Église orthodoxe de Bulgarie

Monastère de Rila

Début Actualités Христос се ражда, славете Го!

Христос се ражда, славете Го!

Христос се въплъти! Христос дойде на земята! Това велико събитие си спомняме с голяма радост всички ние - християните, в дните на празника Рождество Христово. Но с каква цел бе Неговото идване сред нас? За тази цел говори св. ап. Павел в своето Послание до Галатяните, в глава 4, стихове 4-5: "Но, когато се изпълни времето, Бог изпрати Своя Син (Единороден), Който се роди от жена и се подчини на закона, за да изкупи ония, които бяха под закона, та да получим осиновението". Дойде на земята Христос Господ и прие нашата немощна природа, изложена на болестите, страданията, премеждията и най-накрая, на смъртта. Точно тази природа на ветхия Адам като прие, успя да я изкупи, изцели и възвеличи. Св. цар Давид с пророчески дух в псалм 102 казва нещо изключително, което дава надежда на всички ни. В стихове 3-4 четем: "Той прощава всички твои беззакония, изцелява всички твои недъзи; избавя от гроб твоя живот, увенчава те с милост и щедрости". Това стори Господ: роди се в плът, възприе немощите ни, очисти ни от беззаконието, понеже греховете са причина за всички страдания, излекува болестите и ни избави от смъртта.

Братството на Рилската света обител отбеляза с тържествено богослужение патронния празник на своя зимен параклис, посветен на Рождество Христово. В навечерието на празника Игуменът Негово Преосвещенство Адрианополски еп. Евлогий, заедно с архим. Виталий и йеродякон Нектарий от братството на манастира, отслужи Велика вечерня, заедно с Велико повечерие и Петохлебие. На 25-ти декември св. Василиева Литургия бе предстоявана отново от Игумена на манастира, в съслужение с братята архим. Виталий, архим. Варлаам, архим. Йосиф и йерод. Нектарий. На клиросите се изявиха гостуващите псалти Никола Антонов и Петър Славов от Софийска епархия, и Димитър Златински от Неврокопска епархия. Голяма част от присъстващите в храма богомолци приеха св. Причастие.

В края на богослужението еп. Евлогий огласи Рождественското синодално послание, което ръководният орган на БПЦ всяка година отправя до всички свои в Христа чада, след което от свое име поздрави рило-манастирското братство и поклонниците на светата обител по случай храмовия празник на зимния манастирски параклис.

Параклисът Рождество Христово се използва за богослужебна употреба от началото на 2008 г. Ремонтните работи, както и благоукрасата в него са по почин на Игумена Адрианополски еп. Евлогий и се извършват със средства на обителта, както и на благочестиви дарители. Преди параклисът да бъде осветен според каноничните изисквания на Православната Църква, е необходимо да бъдат завършени още няколко икони, както и да бъде набавена допълнителна част от обзавеждането в него. Всеки, който има възможност и желание да се включи в тази инициатива, може да го направи чрез посочените в сайта банкови сметки, като посочи изрично целта на паричния превод.