Église orthodoxe de Bulgarie

Monastère de Rila

Début Actualités Негово Преосвещенство Адрианополски еп. Евлогий в Москва за честванията на 1000-годишнината руско монашество на Атон

Негово Преосвещенство Адрианополски еп. Евлогий в Москва за честванията на 1000-годишнината руско монашество на Атон

От 21 до 24 септември т. г. игуменът на Рилската света обител Негово Преосвещенство Адрианополски епископ Евлогий взе участие в кулминацията на тържествата по случай 1000-годишнината от присъствието на руски монаси на Атон, които се проведоха в Москва, Русия (тържества, организирани от РПЦ се проведоха и на Св. Гора – Атон, в Киев и в други градове, и манастири от диоцеза на РПЦ). Още на 21/09 сутринта (Рождество на Пресвета Богородица по стар стил) епископ Евлогий взе участие в светата божествена Литургия, отслужена от предстоятеля на РПЦ – Негово Светейшество Московския Патриарх Кирил в храм „Христос – Спасител” в Москва, в съслужение с голямо число архиереи и духовници от РПЦ, както и от други поместни Църкви, между които и Лимасолски митрополит Атанасий – представител на Кипърската Православна Църква. Веднага след светата Литургия, в просторната крипта на храма беше открита от Патриарх Кирил експозиция с много интересни документи, гравюри и други артефакти, които свидетелстват за отношенията между Св. Гора – Атон и Руската държава през вековете. Веднага след експозицията бе дадено и началото на „Срещата на игумените и игумениите на руските манастири”, в което взеха участие, както сам Негово Светейшество Патриарх Кирил отбеляза, 888 души. Игуменът на Рилската света обител – епископ Евлогий бе поканен да заеме почетно място в президиума на огромната зала за събори, разположена под самия храм.

На 22/09 честването продължи с конференция в Московската духовна академия, която е част от Троице-сергиевата лавра в гр. Сергиев посад. Там Негово Преосвещенство епископ Евлогий отправи приветствие към Светейшия Патриарх Кирил и към участниците на форума. Имаше и възможността лично да се срещне с Ректора на Московската духовна академия и семинария – Верейски архиепископ Евгений.

Като част от честванията в Москва на 23/09 пристигна и една голяма светиня от Руския манастир „Св. Пантелеймон” на Св. Гора – главата на светия и преподобен Силуан Атонски, който без съмнение е най-познатият и почитан от вярващите представител на руското монашество в Атон. Множеството, което се стече в Даниловския манастир в центъра на Москва да посрещне мощите на този велик божий угодник беше безчислено. Вярващи от Урал, Сибир, далечния изток, Камчатка, както и от други краища на Русия дойдоха да измолят благословение от светеца и по време на всенощното бдение, което бе отслужено веднага след посрещането на светите мощи.

На следващия ден, 24/09, Московският Патриарх Кирил възглави светата Литургия в Троицкия съборен храм на Даниловския манастир, а след светата служба Негово Преосвещенство Ардианополски епископ Евлогий му поднесе в дар копие от договора за взаимна помощ между Рислската света обител и Руския манастир „Св. Пантелеймон” на Св. Гора от 1466 г. Негово Светейшество изрази своята благодарност за оригиналния подарък и благопожела на Рилската света обител и на нейния игумен напредък и Божие благословение във всяко добро начинание.