Болгарская православная церковь

РИЛЬСКАЯ СВЯТАЯ ОБИТЕЛЬ

Главная Новости 18 август - Успение на св. Йоан Рилски Чудотворец

18 август - Успение на св. Йоан Рилски Чудотворец

На 18 август 2022 г. в Рилската света обител бе тържествено отбелязан празникът Успение на св. Йоан Рилски Чудотворец.

По традиция в навечерието на събитието бе отслужено всенощно бдение, което продължи до ранните часове на следващия ден. Бдението бе предстоявано от Видински митрополит Даниил при молитвеното участие на Игумена на Светата обител – Адрианополски епископ Евлогий, протосингела на Софийска света митрополия – архимандрит Василий, както и духовенство от различни епархии на страната. В края на бдението митрополит Даниил произнесе кратко слово, в което подчерта огромната значимост на покаянието в живота на човека, което е единственото средство за постигането на дълбока, цялостна промяната към по-добро и за придобиването на Христовия мир.

Песнопенията в богослуженията бяха благолепно изпълнени от хор "Св. Наум Охридски", ръководен от д-р Андрей Касабов, и псалти от други места, които за поредна година с голямо сърце, с голямо вдъхновение и с голяма вяра допринесоха за всеобщото прославяне на Небесния ни Покровител.

На 18 август сутринта Светата Божествена литургия беше възглавена от Неврокопски митрополит Серафим в съслужение с упоменатото духовенство, като почетен гост бе Арголидски митрополит Нектарий (Андонопулос), който освен, че взе участие в богослужението, донесе и благословение в Светата Рилска обител - частица от мощите на св. Лука Кримски Чудотворец.

Накрая на Светата Божествена Литургия, след архиерейската проповед, мощите на светеца бяха изнесени от Олтара за поклонение и множеството богомолен народ с вяра, любов и благоговение отправиха своите молитви към светия Божи угодник. Преди Вечернята мощите поеха път към гр. Сандански, като през следващите дни ще бъдат изложени за поклонение и на други места в страната.

Проповедта на архиереите може да бъде чута тук:

https://youtu.be/s29DKu5ImuU