Болгарская православная церковь

РИЛЬСКАЯ СВЯТАЯ ОБИТЕЛЬ

Главная Новости Архиерейско посещение в Митрополията на гр. Клуж, Румъния

Архиерейско посещение в Митрополията на гр. Клуж, Румъния

От 4 до 7 декември, 2016 г., с благословението на Негово Светейшество Българския Патриарх Неофит игуменът на Рилската света обител Адрианополски еп. Евлогий посети Митрополията на гр. Клуж. Визитата се осъществи по покана на Негово Високопреосвещенство митрополита на гр. Клуж Андрей. Епископ Евлогий бе съпътстван от риломанастирския брат йером. Макарий и г-н Стефан Кочев, служител на светата обител.

На 4 декември неделната света Литургия, отслужена в митрополитската катедрала на гр. Клуж, бе предстоявана от епископ Евлогий в съслужение с митрополит Андрей и храмовото духовенство. По благословение на архиерея домакин проповед върху литургийното свето Евангелие произнесе Преосвещения ни игумен, в което като основна идея залегна задължението на християните да проявяват съпричастност и помощ към своите ближни, които страдат и се намират в нужда, така както Сам Господ протяга всекидневно ръка към всеки един от нас.

На следващия ден, 5 декември, в планинското село Търлишуа, община Бистрица, двамата архиереи съвместно осветиха най-новия социален център на епархията, посветен на св. Филарет Милостиви. В него ще бъде оказвана специализирана помощ на възрастни и хора с увреждания. Центърът е на стойност 300 000 евро, отпуснати по европейска програма, отговаря на всички европейски стандарти и е с капацитет за 24 нуждаещи се. Както отбеляза в словото си и кметът на населеното място, той е резултат от успешната съвместна дейност на местната власт и архиерейското наместничество на гр. Беклеан, в чийто диоцез се намира село Търлишуа. Това е вече третият медико-социален център, който отваря врати за последните три години на територията на община Бистрица, като част от социалната програма на Митрополията на гр. Клуж. На откриването присъстваха представители на местната власт, както и цялото духовенство на Беклеанска духовна околия.

Св. Николай Мирликийски Чудотворец е патрон на Богословската школа на гр. Клуж, затова и паметта му беше отбелязана тържествено от преподаватели и студенти в новия храм на Богословския ф-т. Тържествата започнаха с театрална постановка, която пресъздаде старите коледни обичаи в Румъния, представена от студентите в амфитеатралната Аула Magna. Божествената св. Литургия на 6 декември възглави митрополит Андрей в съслужение с Преосвещените свои гости епископ Евлогий и епископа на Ерзурум д-р Каис, викарий на Антиохийския патриарх Йоан X. С тях съслужи почти целият академичен състав на Богословския ф-т, който в по-голямата си част е от свещенослужители. В края на службата към изпълнилите храма студенти с поучителни слова и примери от богатия си житейски опит се обърнаха и тримата архиереи. Деканът на Богословския ф-т иконом проф. д-р Василе Станчу благодари сърдечно на високите гости за участието в тържествата и архипастирския им благослов над цялата богословска общност. В знак на братска обич поднесе на всеки от тях стъклописна икона, изработена от студентите в секцията по религиозно изкуство.

Богословската школа на гр. Клуж съществува от 1925 г. Поради неблагоприятните за Православната Църква условия по време на тоталитарния режим през 1952 г. е закрита. През 1990 г. отново отваря врати, а през 1992 става част от Университета на гр. Клуж под наименованието Православен богословски факултет Клуж-Напока. През 2013 г. тържествено е открита новата многофункционална сграда на факултета, заедно с общежитие за 350 студенти-богослови, което го прави най-модерният православен кампус в страната.

Честванията за празника на св. Николай Чудотворец завършиха с Рождественски концерт за коледни песни в катедралния храм на града, изпълнен от трите представителни хора на Богословския факултет - мъжки и смесен хор, под диригентството на архидякон Даниел Мокану, и камерен хор, под ръководството на декана на факултета иконом проф. д-р Василе Станчу.

Като част от програмата на своето гостуване Негово Преосвещенство еп. Евлогий посети Духовната семинария, както и епархийското радио, които се помещават в двора на Митрополията на гр. Клуж.