Болгарская православная церковь

РИЛЬСКАЯ СВЯТАЯ ОБИТЕЛЬ

Главная Новости Богослужебни последования по случай 550 години от тържественото възвръщане на честните, чудотворни и свети мощи на преподобния отец Йоан Рилски Чудотворец в Рилската св. обител

Богослужебни последования по случай 550 години от тържественото възвръщане на честните, чудотворни и свети мощи на преподобния отец Йоан Рилски Чудотворец в Рилската св. обител

И тазгодишните духовни тържества по повод летния празник на покровителя на България, започнаха с всенощно бдение, което бе възглавено от Негово Преосвещенство Мелнишки епископ Герасим, гл. секретар на Св. Синод, в съслужение с манастирското братство и духовници от страната.

Бдението започна в 20:00 ч. и продължи до ранните часове на 1-ви юли. Песнопенията бяха изпълнени антифонно от сборна група, ръководена от д-р Андрей Касабов, и гости от гр. Букурещ, Румъния, с диригент свещ. Кристиян Тодиряну.

Молитвено участие в празничното богослужение взеха монахини от Врачешкия, Ресиловския, Самоковския и Кабиленския манастири, свещеници и монаси от различни епархии в страната и чужбина.

На следващия ден в 9:30 ч. започна тържествената св. Литургия, възглавена от Неврокопски митрополит Серафим, в съслужение с Русенски митрополит Наум, Мелнишки епископ Герасим, гл. секретар на Св. Синод, игумена на Рилската света обител Адрианополски еп. Евлогий, архим. Атанасий Султанов, протосингел на Западно- и Средноевропейска епархия, архим. Васиан, представител на Руския патриарх у нас, архим. Теоктист, председател на Българското подворие в Москва, енорийски свещеници и манастирското братство. Десетки хора се причастиха за празника на преп. Йоан.

В края на светата служба митрополит Серафим предаде отеческия поздрав на Негово Светейшество Българския патриарх Неофит, с чието благословение той възглави духовното тържество в древната св. обител. В словото си отбеляза още, че трябва да имаме пред очи примера на св. Йоан Рилски, да сме благодарни на Бога, че сме освободени "на първо място от духовното, а след това и от материалното робство" по молитвите на св. Йоан. Митрополит Серафим напомни и за годишнината, отбелязана на този ден.

Игуменът на манастира Адрианополски епископ Евлогий благодари на митрополит Серафим за добрите думи, както и за благословението на Негово Светейшество патриарх Неофит. Словото му бе съсредоточено също върху кръглата годишнина. Домакинът благодари специално и на хористите от Румънската православна църква, които всяка година помагат изключително много за дуовното настроение на присъстващите в храма на светата обител.