Болгарская православная церковь

РИЛЬСКАЯ СВЯТАЯ ОБИТЕЛЬ

Главная Новости Отчов ден

Отчов ден

Множество свещенослужители, монаси, монахини и миряни от страната и чужбина се стекоха в Рилската света обител за празника на небесния покровител на България - преподобни Йоан Рилски Чудотворец. Онези, които обичат молитвата, никога не биха пропуснали да измолят в скришната си стая (Мат. 6:6) благодатната помощ на светия наш отец, но голям бе броят и на благочестивите християни, дошли от близо и далеч, за да се докоснат до многоценната ракла на преподобния.

Бдението, отслужено в навечерието на празника, бе предстоявано от Негово Преосвещенство Браницки епископ Григорий, който за пореден път с радост прие това послушание. Молитвено присъстваха и архиереите Неврокопски митрополит Серафим, игуменът на обителта Адрианополски епископ Евлогий, Главиницки епископ Йоан и Траянополски епископ Киприян. Скъпи гости бяха и братствата на Суковския манастир - Сърбия, Гигинския, Врачешкия, Ресиловския и Самоковския манастир.

За стройното и молитвено пение на дясната певница се потрудиха псалти от различни храмове в страната под ръководството на г-н Андрей Касабов, а на левия клирос гостуваха църковни певци от гр. Драма - Гърция, начело с протопсалт Григорий Папаеммануил. По време на Утренята всички присъстващи в храма бяха помазани от епископ Григорий с елей от кандилото на преподобния за здраве и изцеление. Общата молитва продължи до 02:00 ч.

В 09:30 бе дадено начало на Божествената света Литургия. За да влезе в радостта на празника на Рилския манастир бе дошъл Негово Високопреосвещенство Пловдивски митрополит Николай, заедно със своя викарен епископ - Знеполски Арсений. Митрополит Николай оглави празничното богослужение в съслужение с епископите Адрианополски Евлогий, Главиницки Йоан, Траянополски Киприян, Браницки Григорий и Знеполски Арсений, както и със свещенослужители от почти всички епархии на страната. Голямо число от богомолния народ прие светите Дарове. В края на светата Литургия митрополит Николай прочете послание по повод празника от Негово Светейшество Българския патриарх Неофит до братството и поклонниците в манастира, след което по традиция бе извършена лития около храма.

Въпреки дъждовното време потокът от вярващи християни пред мощите на св. Йоан Рилски не секна през целия ден, в уверение на думите на Спасителя, че ономува, който първом търси Божието царство и Неговата правда, всичко останало ще му се придаде (Мат. 6:33), а кое е повече от любовта на Бога и Божия народ.