Болгарская православная церковь

РИЛЬСКАЯ СВЯТАЯ ОБИТЕЛЬ

Главная Новости Празник Успение на преп. Йоан Рилски

Празник Успение на преп. Йоан Рилски

„Успението на преп. Йоан Рилски вече 1074 години събира хилядно множество тук, в Рилската света обител. Събираме се и тази година в неговия славен манастир, в попразненството на Богородичното успение, да почетем деня на неговата земна кончина. След като след дългите години на подвижничество в Рилската планина свети Йоан се осветил с Божията благодат, дошъл и денят за преселението му от този свят. Това събитие, обаче, не носи тъга, но ни изпълва с надежда, защото дошъл моментът, когато Преподобният с още по-голямо дръзновение щял да извършва чудеса и да помага на всички, които търсят неговото застъпничество пред Бога. Той напуска този свят като оставя не тленни останки, а осветеното от благодатта на Пресветия Дух свое тяло, което почива нетленно и до днес в светата обител, която приживе основал“.

Тези и още архипастирски слова, както и поздравителен адрес от името на Светейшия ни Патриарх Неофит, отправи към събралото се множество в Рилския манастир в края на св. Литургия Неврокопският митрополит Серафим, който заедно с Високопреосвещения Видински митрополит Даниил взеха участие в честването на успението на Преподобния. По традиция в навечерието на празника бе отслужено бдение, продължило почти до 3 часа сутринта, а на самия празник - и св. Литургия, в която участие взеха още и преосвещеният игумен на обителта Адрианополски еп. Евлогий, част от рило-манастирското братство, свещеници и дякони от различни епархии. На клиросите пяха псалти под ръководството на г-н Андрей Касабов и г-н Георги Радев.

Към свето Причастие пристъпиха повечето от присъстващите в храма, които с едно сърце принесоха молебните слова към Преподобния: „О, преподобни и богоносни отче Йоане, зрителю на неизказаната слава на небесното царство и благодатни помощниче за всички, които те призовават, не забравяй онези, които те почитат от мястото на твоите трудове и подвизи, оросено със сълзите ти, но посети от небесните висоти всички, които към тебе православно се обръщаме и просим твоето крепко застъпничество и помощ!“