Болгарская православная церковь

РИЛЬСКАЯ СВЯТАЯ ОБИТЕЛЬ

Главная Новости Рождество Богородично

Рождество Богородично

Радвай се, тайнице на неизказания Божи промисъл; радвай се, тиха вяра на молещите се!

Радвай се, начало на Христовите чудеса; радвай се, основа на Неговите истини!

Радвай се, стълбо небесна, по която слезе Бог; радвай се, мосте, който превежда човеците от земята на небето!

На днешния ден Православната Църква възпява раждането на Небесната Царица - Пресвета Дева Мария. Това е и първият от големите църковни празници след църковната Нова година. Богородичната икона от иконостаса в централния манастирски храм на Рилската света обител беше украсена с цветен венец, а по традиция игуменът Адрианополски епископ Евлогий предстояваше празничното богослужение по случай храмовия празник на манастира. В навечерието на празника бе отслужена велика вечерня (и повечерие, според манастирското правило), а тази сутрин - празнична полунощница, утринна и света литургия, на която присъстваха манастирски служители и голямо число поклонници, дошли да почетат Богородичното Рождество.

В словото си за празника еп. Евлогий изтъкна личността на св. Дева Мария, родена по Божие обещание от светите праведни Йоаким и Анна, като пример за това каква грижа трябва да проявяват родителите, но и властимащите, за отглеждането и възпитанието на децата още от най-ранна възраст в страх Божий и трудолюбие, докато горчивите плодове от липсата на религиозно възпитание сред децата са често тема на полемика сред обществото ни днес.

В късния следобед в обичайното време за вечерните последования, беше отслужена вечерня в чест на утрешния празник на светите Йоаким и Анна, след което и традиционната в манастирския устав ктиторска панихида. По време на нея епископът и братята се помолиха за упокоението на душите на всички ктитори - дарители и строители - на светата обител, чиито имена бяха упоменати в молитва.