Болгарская православная церковь

РИЛЬСКАЯ СВЯТАЯ ОБИТЕЛЬ

Главная Новости Тържествено бе отпразнувана 1070 годишнината от Успението на преподобни Йоан Рилски в Рилската света обител

Тържествено бе отпразнувана 1070 годишнината от Успението на преподобни Йоан Рилски в Рилската света обител

Честването в Рилската света обител на 1070 годишнината от Успението на преподобни Йоан протече с особена тържественост. По решение на Св. Синод на БПЦ да съучастват и съслужат по време на празничното богослужение на 17 и 18 август бяха поканени представители на всички Поместни Православни Църкви. За съжаление на поканата се отзоваха само шест от тях, а именно Александрийската, Йерусалимската, Руската, Грузинската, Сръбската патриаршии, както и Полската архиепископия. От членовете на Св. Синод за празника в светата ни обител дойдоха Българският патриарх Неофит, Ловчански Гавриил, Доростолски Амвросий, Западно- и Средноевропейски Антоний, Неврокопски Серафим и Русенски Наум. С тях съслужиха и епископите: игуменът Адрианополски Евлогий, Велички Сионий - игумен на Троянската св. обител, Браницки Григорий- викарий на Софийския митрополит, Главиницки Йоан, Белоградчишки Поликарп - викарий на Видинския митрополит, както и архим. Герасим - главен секретар на Св. Синод, архим. Симон - игумен на Бачковския манастир, представителите на Руската и Румънската Православни Църкви у нас - архим. Филип Василцев и ставрофорен иконом Нелуц Опря, а също и свещеници от страната и чужбина.

На 17 август по обяд Негово Светейшество Българският патриарх Неофит бе посрещнат пред манастирските порти от игумена и братята на светата обител. Всенощното бдение започна в 20:30 ч. и бе предстоявано от Негово Преосвещенство Браницки епископ Григорий. На двете певници антифонно пяха псалти от столицата и други градове. В края на Утренята епископ Григорий помаза за здраве и изцеление с елей от кандилото на преподобния всички присъстващи в храма. Бдението продължи до 02:00 ч. На следващия ден, 18 август в 09:00 ч., Негово Светейшество и останалите архиереи бяха посрещнати за отслужването на св. Литургия. Съборният храм бе изпълнен с гости и поклонници. Голямо число от тях се причастиха със св. Тайни.

След св. Литургия архиереите, свещенослужителите, псалтите, както и представителите на Поместните Църкви бяха поканени на братска трапеза, където всечестният ни игумен приветства всички с възторжено слово за празнуваната годишнина. На присъстващите членове на Св. Синод, както и на останалите епископи, и архиереите - гости, съучаствали в тържеството в чест на св. Йоан, манастирската управа поднесе възпоменателни дарове в знак на благодарност и братска любов. На всяка от Митрополиите на БПЦ бяха предоставени по 10 бр. от юбилейното издание "Завет и акатист на преподобни Йоан Рилски Чудотворец", а на всеки един от псалтите, потрудили се за благоукрасата на богослужбата, дядо игуменът подари по един екземпляр от другия книжен труд, издание на светата обител по случай юбилейната година - псалтикийния сборник "Антология", в който е поместено цялото музикално творчество на йеромонах Неофит Рилски.

Негово Светейшество, както и всички останали гости за празника, си тръгнаха от светата обител още в същия ден следобед.

Като въздаваме благодарност на Бога и на нашия небесен закрилник преподобни Йоан Рилски Чудотворец за великите щедрости към нас недостойните, и грешни раби, дълго ще пазим спомена за духовната радост, която всички съпреживяхме през тези няколко дни, отредени за прославата на вечния игумен на светата ни обител. Амин.

Публикувана на: 04 септември, 2016 г.