Болгарская православная церковь

РИЛЬСКАЯ СВЯТАЯ ОБИТЕЛЬ

Главная Новости Тържествено честване паметта на преподобни Йоан Рилски

Тържествено честване паметта на преподобни Йоан Рилски

Отверзшу Тебе руку, всяческая исполнятся благости! Всеблагият Христос насити с благост Рилската пустиня преди повече от десет века, като посели в нея богоносния Йоан. Получил даровете на Духа, той щедро ги раздавал приживе, а подир кончината си останал учител и закрилник на всички българи. Любовта към божия угодник събра в Рилската света обител голямо множество поклонници за отбелязването на най-големия от трите годишни празника, посветени на преп. Йоан Рилски Чудотворец.

В навечерието на празника от 20:00 ч. в централния манастирски храм бе дадено начало на традиционното всенощно бдение, предстоявано от Негово Високопреосвещенство Ловчански митрополит Гавриил. Клиросите украсиха с песнопенията си хоровете "Св. Наум Охридски" под ръководството на г-н Андрей Касабов и "Домѐстики" на протопсалта Григорий Папаеммануил, които идват на този ден от гр. Драма в Гърция за пета поредна година. На вечернята се извърши лития с петохлебие, а на утренята, по време на четенето на каноните, игуменът на обителта Адрианополски еп. Евлогий помаза за здраве и спасение богомолците с елей от кандилото на преп. Йоан.

В 09:00 ч. архиереите бяха посрещнати в храма. Св. Литургия отново бе предстоявана от Ловчанския митрополит Гавриил в съслужение с Полтавски и Миргородски митрополит Филип (Московска Патриаршия), Адрианополски еп. Евлогий и Главиницки еп. Йоан. В богослужбата участие взеха също и архим. Теоктист - предстоятел на подворието ни в Москва, архим. Герасим - председател на храм "Св. Хризостом" в гр. Драма, архим. Никанор - игумен на Църнигорския манастир, братя на светата обител, икономи, протойереи, йереи и дякони от страната и чужбина. Храмът беше изпълнен с поклонници, голяма част от които приеха св. Тайни. В края на богослужението слово за празника произнесе Ловчанският митрополит Гавриил. С благодарствени думи към него се обърна игуменът на обителта, който поздрави митрополит Гавриил и с юбилейните 20 години от епископската му хиротония, извършена в същия този храм. Последва традиционното литийно шествие в спомен на пренасяне мощите на Преподобния от светата обител в Сердика преди 1000 години.