Болгарская православная церковь

РИЛЬСКАЯ СВЯТАЯ ОБИТЕЛЬ

Главная Новости Успението на Рилския Чудотворец

Успението на Рилския Чудотворец

С всенощно бдение и Архиерейска св. Литургия в Рилската св. обител бяха отбелязани 1073 г. от успението на нейния основател и покровител на българите – преподобни Йоан Рилски Чудотворец. Неделният ден събра в манастира голямо число православни християни, дошли от всички краища на страната да преклонят колена пред Рилския светец. По време на цялото богослужение раклата с честните му мощи бе открита за стотиците вярващи.

Неврокопският митрополит Серафим оглави продължилото повече от 9 часа празнично богослужение. В съслужение с него бе игуменът на св. обител Адрианополски епископ Евлогий, както и свещеници от различни епархии. Клиросите украсиха с песнопения псалти, ръководени от г-н Андрей Касабов и г-н Георги Радев.

Поучителното си слово митрополит Серафим съсредоточи върху основните съвети на преподобни Йоан от неговия Завет, който е настолна книга не само за рило-манастирското монашеско братство, но и за всеки духовник и мирянин, който смята себе си поклонник и последовател на св. Йоан. Той предаде и първосветителския поздрав на Негово Светейшество Българския Патриарх Неофит към братството и миряните в св. обител.

Призив към всички, които упорстват и не приемат благодатните съвети на Рилския закрилник за вечен живот, отправи и Преосвещеният игумен епископ Евлогий. Сърдечни благодарности изказа към гостуващия архиерей за това, че на празниците на обителта винаги намира време и сили да бъде част от тържественото им честване, както и да отправи архиерейския си благослов от амвона на съборния храм. Благодари също на псалтите и на всички братя и сестри в Христа, за усърдието по време на многочасовото богослужение. Голяма част от присъстващите в храма се сподобиха с Христовите тайни.

Ти, който и след земната си кончина за всинца ни си непоколебим стълп срещу нападенията на врага на човешкия род, велегласно зовем: Радвай се, отче Йоане, пресветли светилниче!