ΟΡΘΟΔΟΞΗ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑΣ

ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΤΗΣ ΡΙΛΑΣ

Αρχή Ειδήσεις Приветствено слово на Негово Преосвещенство Адрианополски епископ Евлогий, по случай навършването на 1070 г. от Успението на преподобни Йоан Рилски Чудотворец

Приветствено слово на Негово Преосвещенство Адрианополски епископ Евлогий, по случай навършването на 1070 г. от Успението на преподобни Йоан Рилски Чудотворец

Ваше Светейшество,

Ваши Високопреосвещенства и Преосвещенства,

уважаеми представители на държавните институции,

скъпи гости на Поместните Православни Църкви

досточтими отци, братя и сестри,

1070 години на небосклона на всебългарската святост грее една необикновена звезда с особена топла светлина. Намерил своето място и в числото на Божиите угодници на Вселенското Православие, това е днес честваният преподобен и богоносен наш отец Йоан Пустиножител Рилски Чудотворец.

Той ни събра днес, за да го почетем, но и да си спомним, че някогашната Рилска пустиня благодарение на него се изпълнила с благодат и станала духовна градина, която храни духовно и днес поклонниците от близо и далеч.

Отказал се от света и неговите материални блага, достигнал святост в очите на Бога, св. Йоан продължава да върши чудеса, като лекува болни и дарява бездетни семейства с рожби, да наставлява и спомага по пътя на спасението всички, които чрез пост и молитва търсят духовно съвършенство, мир и благодат от Бога. Затова в неговия Акатист благодарните християни с една уста пеят: „Радвай се, отче наш Йоане, Рилски Чудотворче!”

Уважаеми гости на светата обител,

За голямо съжаление част от последните няколко десетилетия, белязани от комунистическия режим, бяха особено тежки за светата обител. Дори през седем от тях (от 1961 до 1968 г.) с политическо решение по внушение на дявола рило-манастирското братство бе изгонено от своя дом, отделено от вечния си Игумен. По Божий промисъл, обаче, клепалото отново продължава да бие, молитвените песнопения благоукрасяват храма, жертвеният тамян се възнася към Бога и всички те заедно будят позадрямалите съвести на синовете и внуците на христолюбивите и верни наши предци.

Радостта ни днес е още по-голяма и пълна, защото наши скъпи гости са Негово Светейшество Българският Патриарх Неофит, Високопреосвещените синодални архиереи, Високопреосвещените и Преосвещените архиереи и свещенослужители, представители на братски Православни Църкви, които ни засвидетелствуват своята братска любов, за което изказваме голямо и сърдечно „Благодаря”! Радваме се и на особеното внимание от страна на представителите на различни държавни институции.

От името на Рило-манастирското братство и от Наше име изказваме най-сърдечна синовна и братска благодарност на всички, които взеха молитвено участие в празничното богослужение.

Молитвено благодарим на всички знайни и незнайни спомоществуватели и сътрудници, които с вяра в Бога и благоговение пред всебългарския ни покровител, спомагат за благоустрояването на светата обител, за да бъде тя и занапред духовно огнище и крепило на род и родина.

Честит и благословен юбилей!

За много и много години!

Рилска света обител

18 август 2016 г. – 1070 години от Успението на свети Иоан Рилски пустиножител и Чудотворец

Публикувана на: 23 август, 2016 г.