ΟΡΘΟΔΟΞΗ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑΣ

ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΤΗΣ ΡΙΛΑΣ

Αρχή Ειδήσεις Рождество на Пресвета Богородица - празник на централния манастирски храм

Рождество на Пресвета Богородица - празник на централния манастирски храм

С Раждането на Пресвета Богородица, само седмица след началото на църковната нова година, Рилската света обител отбелязва с голяма радост празника на своя католикон[1]. Величествената църква в средата на рило-манастирския комплекс е изградена в периода 1834 – 1837 г. и е зографисана от най-добрите български зографи през епохата на Възраждането в продължение на двадесет години.

Вечерното, както и утринното богослужение и светата Литургия, бяха предстоявани от игумена Негово Преосвещенство Адрианополски епископ Евлогий, в съслужение с братя на обителта. Участие в светата служба взеха също протойерей Миролюб Стоянович от Сърбия, както и свещеник Киприян от епископията на гр. Орадя в Румъния, дошли на поклонение пред мощите на преп. Йоан Рилски заедно със свои енориаши.

Заради празничния неделен ден централният манастирски храм беше изпълнен от голямо число богомолци. Част от тях се сподобиха със св. Тайни.

Вечерта след празничната св. Литургия по традиция манастирското братство отслужи т. нар. ктиторска вечерня и панихида за упокоение на душите на всички ктитори, отци и братя на обителта.

Вече 12-та година продължават реставрационните дейности по стенописите на храма. Очаква се до есенния празник на преп. Йоан (19 окт.) да бъде напълно завършена реставрацията на фреските, иконостаса и иконите от северния храмов параклис „Св. Николай Мирликийски“.


[1] От гр. κατολικόν – главен манастирски храм.