ΟΡΘΟΔΟΞΗ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑΣ

ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΤΗΣ ΡΙΛΑΣ

Αρχή Ειδήσεις "Медии и истина" - XVI-та световна среща на българските медии

"Медии и истина" - XVI-та световна среща на българските медии

Под този надслов на 17 и 18 октомври в Рилския манастир и Кюстендил се проведе XVI-ата световна среща на българските медии, организирана от БТА. В рамките на два дни 30 журналисти от от български медии по света дискутираха в четири панела темите "Вярата в медиите", "Надеждата в медиите", "Лъжата в медиите" и "Изборът в медиите".

Срещата се проведе в навечерието на празника на Свети Йоан Рилски - покровител на българския народ в основаната от него света обител, а журналисти и експерти дискутираха предизвикателствата пред медиите и тяхната роля. Срещата откри цар Симеон Втори, в присъствието на министъра на външните работи Светлан Стоев, министъра на образованието и науката Николай Денков, Неврокопския митрополит Серафим, епископ Евлогий - игумен на Рилската света обител, Петър Паунов - кмет на Кюстендил.

В приветственото си слово цар Симеон припомни, че лично е свързан с Рилската света обител, в чийто главен храм "Рождество на пресвета Богородица" е гробът на баща му цар Борис III. По времето на кабинета "Сакскобургготски" (2001-2005) се проведе Първата среща на българските медии по света, организирана от БТА (23-25 май 2005 г., София), и беше подписан Етичният кодекс на българските медии.

Игуменът на Рилския манастир епископ Евлогий прочете послание от Българския патриарх до участниците, в което ги призовава: „Бъдете докрай верни на истината и нека тя винаги да бъде вашият избор, защото само истината е тази, която ни прави действително свободни в нашия свят на объркани духовни ориентири и невярно подредени ценности. Отстоявайте истината с цената на всичко и Всеблагият Бог, Който е Бог на истината, Който проводи в нашия свят Своя Единороден Син, за да свидетелства за истината, Чийто Дух е истина и Който очаква и от нас да ходим в истина, ще благославя вашия труд и вашите усилия навеки“.

Тазгодишната награда на Националния дарителски фонд /НДФ/ "13 века България" за принос в разпространението на българската култура от българоезична медия в чужбина бе присъдена на Списанието "Роден глас"-Чехия.

След дискусиите от първия панел на срещата участниците в нея се запознаха с ценни ръкописи от манастирската библиотека, както и с музейните експозиции в светата обител. Присъстваха също и на вечерното богослужение в централния манастирски храм, след което се отправиха за град Кюстендил.

Генералният директор на БТА г-н Кирил Вълчев обяви датата на седемнадесетото издание на форума, което ще се проведе в Йерусалим на 1 ноември 2022 г. в навечерието на 80 годишнината от спасяването на българските евреи, която се навършва през март 2023 г.