Bulgarian Orthodox Church

RILA MONASTERY

Home News Епископ Евлогий отслужи св. Божествена Литургия в Ресиловската света обител

Епископ Евлогий отслужи св. Божествена Литургия в Ресиловската света обител

На 1 октомври Православната Църква отбелязва празника Покров на Пресвета Богороца.

Голямо множество християни се стекоха в Ресиловската света обител, която на този ден чества храмовия си празник, за да се помолят на Божията Майка за здраве и небесна помощ.

Преди началото на светата Литургия пред портите на собителта тържествено бе посрещнат Негово Светейшество Българският Патриарх и Софийски митрополит Неофит, който взе молитвено участие в празничното богослужение.

С благословението на Негово Светейшество светата Литургия бе оглавена от Негово Преосвещенство Адрианополски епископ Евлогий, игумен на Рилската света обител, в съслужение с Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп, викарий на Видинския митрополит Дометиан, както и с духовници от Софийска, Видинска и Неврокопска епархии.

На певницата се потрудиха ученици от Софийската духовна семинария „Св. Йоан Рилски“, с ръководител Методи Стоилов. В края на богослужението слово за празника произнесе епископ Поликарп.

Негово Светейшество също поздрави присъстващите в храма християни с Богородичния празник и призова над всички Божието благословение. Поздрав отправи и към църковните певци, които огласиха светата Литургия и припомни, че 1-ви октомври е ден на музиката, тъй като на тази дата се почита също паметта на преподобни Йоан Кукузел и преподобни Роман Сладкопевец, които са духовни покровители на църковните псалти. Патриарх Неофит поздрави и всички възрастни с Международния ден на възрастните хора.

Празничната програма в Ресиловската света обител продължи с кратка фолклорна програма. Патриарх Неофит благослови танцьорите и им подари по една иконичка с образа на Света Богородица.

Гости на празника бяха г-н Паунов, кмет на Община Кюстендил, кметовете на гр. Дупница, гр. Сапарева баня, както и на съседните населени места, които поздравиха Патриарх Неофит и получиха неговото благословение.